Протеини, който не яде… той данни не ще да събере (или за Power BI, BB Team и здравословното хранене)

BB Team (https://www.bb-team.org/) e един от най-старите сайтове в българското уеб пространство, поне по мои спомени. Спомням си, че преди около 15 години вече имаше много полезни статии за тренировки, хранене и т.н.

Power BI пък от своя страна позволява ефективна визуализация и трансформация на данни и BB Team се оказа чудесен източник – хората зад сайта са направили усилието да въведат организирано информацията за десетки храни и тяхната хранителна стойност. Тази информация обаче може да бъде още по-полезна ако бъде консолидирана и визуализирана по някакъв начин, така че лесно да можем да си отговорим на въпроси като: “Кои храни ще ме заредят с въглехидрати за маратона” или “Коя група храни съдържа повече протеини и по-малко мазнини”

Идеята за това дойде от няколко колеги и приятели и имах удоволствието да презентирам целият процес за създаването на отчета по-долу на SQL Saturday Sofia 2019. Публикувам го с позволението на Димитър Михайлов, който стои зад BB Team.

Крайният резултат е, че цялата информация, която е налична тук: https://www.bb-team.org/hrani е обобщена и видима тук (отваря се в нова страница). Дашбордът има три страници, като можете да използвате лентата най-долу за навигация.
Името на този метод, който събира достъпни данни от интернет се нарича web scraping. В следващи публикации ще споделя с вас други подобни примери. Надявам се да ви е полезно.

Хубав ден,

Витали

One thought on “Протеини, който не яде… той данни не ще да събере (или за Power BI, BB Team и здравословното хранене)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s